Părintele Dorel Pușcaș a trecut la cele veșnice

pr-dorelpuscas

S-a născut în data de 03.03.1953, în localitatea Brăteni, jud. Bistriţa Năsăud, într-o familie de ţărani, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii ai părinţilor săi, Teodor şi Victoria. Şcoala primară a urmat-o în satul natal şi satul învecinat, Stupini. A urmat cursurile Liceului Teoretic din Sărmaş, jud. Mureş. După terminarea stagiului militar, în anul 1974, a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu, pe care le-a absolvit în anul 1978. A obţinut Diploma de licenţă în teologie în anul 1980, subiectul tezei fiind Academiile domneşti din Bucureşti şi Iaşi. A fost hirotonit diacon în 17.03.1979 de către ÎPS Teofil Herineanu şi preot în data de 18.03.1979 și a fost numit preot paroh la Parohia Manaşturul-Românesc. La data de 01.03 1990 a fost numit protopop de Huedin, în urma alegerii preoţilor din protopopiat. In această calitate a funcţionat până la 01.10.2010.
A fost căsătorit cu Puşcaş Maria, născută Demian, de profesie învăţător, având  două fete, pe Ioana şi Irina. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară a fost ridicat la rangul de iconom (1990) şi iconom stavrofor în anul 1994.

Părintele protopop Dorel Puşcaş a moştenit testamentul spiritual al protopopului martir Aurel Munteanu, acela de a fi ctitor de suflete, dar şi de edificii, care să fie de folos Bisericii si poporului dreptmărior din aceste ţinuturi, de la poalele Apusenilor. Acestea vorbesc de la sine prin frumoasa construcţie, care stă la intrarea în urbea Huedinului şi anume cel mai modern sediu de protopopiat din ţară, pe care părintele ni-l lasă moştenire.

Activitatea pastorală sub toate aspectele, a desfăşurat-o cu multă conştiinciozitate şi s-a străduit să fie la înălţimea şi demnitatea preoţiei. Prin poveţele şi îndrumările date credincioşilor şi preoţilor, prin exemplul personal, a cultivat unitatea de credinţă, dragostea şi devotamentul faţă de Biserica Ortodoxă, îndeplinindu-şi datoria de bun patriot şi loial cetăţean al statului.

Preot bine pregătit, a avut plăcerea să studieze încontinuu şi să-şi însuşească cât mai multe cunoştinţe. A avut o atitudine şi ţinută permanent potrivite calităţii sale de preot şi protopop.

Părintele protopop Dorel Puşcaş a slujit liturghia aproapelui punând bazele, în ultimii ani ai vieţii, primului aşezământ social din protopopiat, înfiinţând Fundaţia Cultural Filantropică Protopop Aurel Munteanu, în cadrul careia funcţioneză Cantina Socială.

Rămâne pentru posteritate toată lucrarea săvârşită de părintele protopop ca un îndemn pilduitor de urmat pentru slujitorii altarelor Bisericii.

Până în prezent a fost preot la Parohia Huedin III, slujind la Biserica Sf, Nicolae din Huedin.

Trupul părintelui Dorel Puşcaş va fi depus sâmbătă dupa-amiază în Sala de şedinţe a Protopopiatului Huedin până duminică la ora 17, când va fi dus şi depus la biserica unde părintele a slujit. Duminică, de la ora 18, se va oficia Slujba Priveghiului.

Slujba înmormântării va fi oficiată de ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, luni, 13 iunie 2016, începând cu ora 12:00, în Biserica centrală din Huedin. Înhumarea va avea loc în curtea Protopopiatului Huedin.

În numele tuturor preoţilor din Protopopiatul Huedin, exprimăm familiei îndoliate condoleanţe, rugându-ne ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos să odinească în pace sufletul Părintelui protopop Dorel Puşcaş.

Pr.Dan Lupuţan

Protopop de Huedin